​Lisbets Vej 3, DK-5970 Ærøskøbing

Telefon:

CVR-nr:

33766386

E-mail:

TEGLGÅRDEN

Teglgården købte vi d. 1. september 2012, hvor den blev omlagt til økologisk landbrug.

Her pr. 1. september 2013 er græsset omlagt, således at vores økologiske kødkvægshold kan gå og afgræsse markerne.

Vores drøm er at producere økologiske svin, have en mindre frugt- & bær produktion på stedet samt indrette et industrikøkken til forarbejdning af alle vore skønne råvarer. Dette gør vi sammen med vores elever, så de også kan lære noget om alt dette.

Du kan holde øje med udviklingen af Teglgården her på siden og med de tilbud der vil blive udbudt i løbet af vinteren 2015.​

Teglgårdens historie er unik. For at kunne forstå den exceptionelle værdi ved Teglgården, skal man kende lidt til Bregninges historie samt liv i 2014.

Teglgården ligger som den første gård, lige når man kører ind i Bregninge fra østsiden. Vel nok Ærøs mest levende landsby. Den blev kåret som Danmarks første officielle Blomstrende Landsby, hvilket markeredes ved Hendes kongelige højheds Maries tilstedeværelse.

Bregninge er en landsby på Ærø med 206 indbyggere (2011). Bregninge er beliggende i Bregninge Sogn på det vestlige Ærø mellem Søby og Vindeballe. Byen tilhører Ærø Kommune og er beliggende i Region Syddanmark. Selve landsbyen er overvejende bebygget på begge sider af landevejen, med enkelte beboede sidegader.

Bregninge har mange velholdte stråtækte bindingsværkhuse, middelalderkirke og lægepraksis. Sidst nævnte blev flyttet til Ærøskøbing i 2013.

Forsamlingshuset "Bregninge Sognegaard" har en stor sal med plads til ca. 110 personer og en lille sal med plads til ca. 50-60 personer. Sognegården er samlingssted for landbyens beboere. Ca. hver tredje tirsdag i måneden, kl. 15.00, når skiltet med koppen hænger ude kan man købe kaffe & kage og hygge sig med godtfolk. Sognegården lejes ud til lokale fester ca. 10 gange årligt.​

Bregninge har eget lokalråd. Bregninge Lokalråd blev oprettet i 2009 og består af 7 medlemmer. Det er en aktiv bestyrelse som bl.a. holder liv i traditionen med den årlige Græskar konkurrence, holder åbent hus ved Hellige tre konger foruden Sankt Hans aften på stranden og ikke mindst Bregninge Rundt arrangementet i august.

Dagene omkring Helligtrekonger fejres i Bregninge-området med en helt speciel tradition på Vest-Ærø, hvor man udklædt går på besøg hos hinanden med lokale historier, fortalt med forvrænget stemme. Gæsterne trakteres indtil de er genkendt.

Græskar konkurrence blev opfundet af den tidligere indehave af Den Grønne Gren i samarbejde med Bregninges beboere.​

Bregninge rundt har i år blandt andet besøgt en mælkekvægsproducent som netop har fået malkerobot, set på ringridning (én af Ærøs traditioner), hvor også Poppelgårdens elever deltager. De har besøgt Rosenhaven og set på vandløb samt kirkestien.


Der er gårdbutikker, gallerier, arbejdende værksteder og butikker, stutteri/rideskole, antikvitetshandel, busselskab, øldepot, Danmarks mindst Chateau, en nyåbnet rosenhave, rideudstyrsbutik, Ærø Gedemajeri og selvstændige erhvervsdrivende. I 2012 lukkede desværre en økologisk cafe med B & B og en lille dagligvare butik. Til gengæld istandsatte Ærø Kommune deres ”bo-sætningshus” lige midt i landsbyen. Det er således her, at potentielle tilflyttere kan bo ganske fordelagtigt i et møbleret hus, indtil de vælger at bosætte sig permanent på Ærø.


Bregninge Kirkes kor og skib er opført i 1200-tallet af rå og kløvet kampsten. Tårn og våbenhus er tilføjet i sen gotisk tid omkring 1500. 1883 blev Spiret tækket med egetræsspåner. Kirken er især kendt for sine gotiske søjler, kalkmalerier og den trefløjede altertavle fra ca. 1530, udført af Claus Berg.


Bregninge nævnes første gang i 1398 i formen Bregninge, men har antagelig været stedfast siden omkring 1050.
Bregninge blev under Hertug Hans d. Yngre (1545-1622) opdelt ved bækken i Øster Bregninge og Vester Bregninge, således at den vestlige del af Bregninge kom under Søbygaard og den østlige del under Gråsten og det betød, at bønderne fra Vester Bregninge skulle lave hoveriarbejde på Søbygaard og bønderne fra Øster Bregninge på Voderupgaard.

Den tidligere fattiggård, et langhus fra 1871 på Møllevej, har i mange år været privatbolig, men er nu ubeboet og ikke blevet vedligeholdt. Der er initiativer i gang for at redde den kulturhistorisk interessante bygning. Bygningens oprindelige ruminddeling er intakt med en gennemgående midtergang med små værelser, køkken, spisesal og vaskerum.​

​Teglgården er opført i mursten produceret i eget teglværk, deraf navnet. Taget er af sort skiffer. Tidligere holdt man konventionelle svin på ejendommen overfor, som i sin tid også tilhørte Teglgården. Nogle af udhusene er ligeledes opført af gamle Flensborg sten. Udenfor stuehuet står to store lindetræer, som er plantet for at beskytte huset mod udefrakommende onde ånder. Dette er en fynsk tradition som også ses få steder på Ærø. På gårdpladsen ligger pigsten som er udvalgt for deres rundhed og møjsommeligt er taget med hjem fra stranden og lagt på stedet. På gårdpladsen findes et typisk ældre ”Ærø-træ”, en valnød.


Ved hovedhuset findes en dejlig stor mark som yder både læ samt skygge for dyr, idet der på den ene side er en ældre skov samt et smuk rønnebærbeplantet dige ud mod hovedvejen. Der findes et mindre vandhul som bør bevares og vedligeholdes, hvilket er Poppelgårdens ønske. Der er således søgt midler til vedligeholdelse af den.
Marken blev pr. 1. sep. 2013 økologisk. Den er tilsået med en speciel økologisk græsblanding som egner sig især til frilandssvin, men fungerer fint til andre græssende dyr samt til at producere ensilage.

​Den gamle skorsten og teglværket ligger noget nært det nærmeste man kommer til himmelen. Der er storslået udsyn over hele Ærøs sydside samt Als, Sønderjylland og en del af Tyskland. Skorstenen ligger på toppen af et kuperet terræn som gemmer på et af Ærøs største biodiversiteter. Her findes alt fra røn, havtorn/sandtorn, slåen, kræger/krieger (en speciel blomme som kun forefindes i det sydfynske ø-hav) hybenroser, hyld, brombær til urter som vild vandmynte, vild timian, perikon, rejnfan, vild gulerod, vild knopurt, alm. knopurt, hjertegræs foruden flere orkidéer. Dette udbud af urter og frugt - & bær sælges nu til andre Ærøske Fødevareproducenter.


På stedet er set sommerfugle som skulle være uddød i det tidligere Fyns amt, ligesom den lille skov, som nu forefindes hvor leret til teglstenene blev udvundet, huser en truet ugleart. Nattergale er blevet hørt i skoven i 2012.
På dette sted fungerede fra 1888 til 1938 et teglværk. Ærø havde i sin tid 8 teglværker. Ét ved Haven nær Skjoldnæs, ved Leby, ved Borgnæs, Kongshøj ved St. Rise, ét i Ærøskøbing samt ét i Lille Rise og Knastebjerg ved Marstal samt selvfølgelig det i Bregninge. Nu står der kun den store røde skorsten tilbage som et monoment, der rejser stolt ude i landskabet. Den kan ses oppe fra Ærøs eneste hovedlandevej. Lidt længere inde ligger mergelgraven, ca. 200 m. nord for skorstenen, som vidner om den aktivitet der engang har været. Når leret blev hentet fra lergraven foregik det på småtipvogne der kørte på skinner. Leret blev så tippet fra vognen over i æltemaskinen. Når leret var æltet, og stenene formet, blev de stillet op i stabler på en ganske bestemt måde i tørreladen, således at der kunne komme luft imellem dem og de blev derved tørret. Stenene blev på trillebør kørt ind og stablet op i ovnen. Her blev der fyret med kul oppe fra gennem små fyrhuller. Det arbejde var den en teglværksbrænder der varetog. Oprindeligt var der kun en mindre ovn, men i 1908 byggedes en moderne ringovn og også den store skorsten. Fra begyndelsen var drivkraften en dampmaskine og senere en petroleumsmotor.


Teglværket i Bregninge producerede mursten og drænrør, og da produktionen var på sit højeste var der 10 mand ansat. Der blev arbejdet fra april til slutningen af september. Man var nødt til at slutte produktionen inden nattefrosten begyndte, idet en enkelt nats frost kunne ødelægge alle de sten der stod til tørre i tørreladen.

Produktionen blev forsøgt sent af sted ad vandvejen og en bro blev bygget. Havstrømmen er dog hård på dette sted, så broen blev ødelagt og aldrig genoopført. Også vejen derned er i dag delvis væk, fordi bølgeslag har nedbrudt klinten.
Der findes i dag stadig teglværker i Danmark, men Bregninge Teglværk blev med sin lukning, da leret slap op i 1938, øens sidste teglværk. Skorstenen er i dag det eneste der er tilbage.

Poppelgårdens drøm er at skabe et sted, hvor den økologiske landbrugsproduktion drives i pagt med naturen og med hensynstagen til den biodiversitet der findes på Teglgårdens unikke klint. At kunne skabe et sted, hvor publikum har adgang til, under ordnede forhold, at opholde sig på stedet og nyde den storslåede udsigt samtidig med at de kan berige sig med historien om Teglgårdens aktivitet som teglværk.

Skorstenen er stedets ”varemærke” – et monoment i landskabet. Det sidste synlige bevis på at der engang har været en livlig aktivitet på Teglgården.


Fra Sommeren 2014 vil der være økologiske kreaturer som afgræsser området og optimerer væksten af de mange fine urter.​

KONTAKT POPPELGÅRDEN

Du er meget velkommen til at ringe, sende en e-mail eller at besøge os

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Poppelgårdens Praktiske Jordbrugsskole A/S • Lisbets Vej 3, 5970 Ærøskøbing • Telefon: 62 58 28 38ppj@poppelgaarden.org • CVR: 33766386